Genel

Tetik Parmak

Tetik parmak hastalığı, parmak hareketleri sırasında takılma ve ağrı hissi yaratan bir durumdur.

Hastanın parmağında ani kilitlenme görülür ve kitlenen parmağı düzleştirmek oldukça zordur. Bu hastalık genellikle kırk yaş üzerindeki insanlarda görülür. Diyabet, troid bozuklukları gibi endokrin hastalıklar ve romatizmal rahatsızlıklar varsa tetik parmağa daha çok rastlanır. Ancak her yaşta hatta yeni doğanlarda dahi görülebilir. Genç yaşlarda avuç içlerini fazla kullanan sporcularda (off-road bisiklet-motosiklet kullanıcıları, dağcılar gibi) ve bahçıvanlık ve terzilik gibi mesleklerde de sık görülür.

Tendon kılıfının enflamasyon nedeniyle şiştiği,kalınlaştığı için tendon parmak hareketleri esnasında yapması gereken kayma hareketinde güçlükle karşılaşır. İlk başlarda kılıfın hasarlı bölümünde hereketin azalmasına bağlı olarak takılma ve ancak bir atlama hareketi ile rahatlama tarzında olan belirtiler, tedavi uygulanmaz ve olay ilerlerse kılıfın giderek kalınlaşması ve tendon hareketinin tamamı ile kaybolarak parmağın tetik çeker pozisyonda kilitli kalması ile sonlanır.
Bu hastalığın tanısında röntgenin yeri yoktur. Yapılan muayene ile takılan parmak incelenir, ele gelen şişlik, kitle, noduller tespit edilir.

Tedavi
1. aşama tedavide şişliği gidermeye yönelik ağızdan ibuprofen vb gibi ilaç tedavisi yüzeyel sürülen ödem azaltıcı kremler verilip, istirahat amaçlı parmak veya el atelleri kullandırılır. Hastadan tekrarlayıcı elini zorlayıcı aktivitelerden uzak durması istenir. Ani ve yeni başlayan vakalarda uygundur.

Eğer şikayetler gerilemez ise 2.aşama olarak tedaviye tendonun kalınlaşmış bölgesine lokal kortizon enjeksiyonu eklenebilir. Tedavi başarı ve süresi hastadan hastaya değişik olup birkaç haftadan birkaç aya uzayabilir. Nüks sıktır. Bu tedavi subakut, 3 hafta ile 3 ay içinde yakınmaları başlamış vakalarda tam iyileşme sağlayabilir. Hastaya fizik tedavi olarak parafin önerilebilinir.

3 aydan fazla yakınması olan tedaviye rağmen sık kilitlenmesi olan vakalarda ise tedavi cerrahidir. Tendonun kalınlaşmış kısmının tamiri sonrası hareket normale dönecektir. Ameliyat sonrası fizik tedavi rehabilitasyon gerekebilir (fizik tedavi + egzersiz), hastaya yine zorlayıcı aktivitelerden uzak durması ve iyi bir endokrin takip (mevcut hastalığının iyi tedavi edilmesi gibi) önerilir.

Bir cevap yazın