Omuz ağrısı ile gelen hastalarda çekilen MR‘larda, omuzu hareket ettiren kasların liflerinde travma ve ya aşırı kireçlenmeye bağlı sıkışma ile gelişen yırtıklara çok sık rastlamaktayız. Yırtık sıklığında artışın omuz ağrılarında görüntülemenin MR’la yapılmasının artmasına bağlı olduğu da düşünülmektedir. Dolayısıyla belli yaşın üzerinde omuz ağrısı olup röntgenle değerlendirilen hastalarda da aslında yırtık varlığı kaçınılmazdır. Durum böyleyken yırtık tanısı konulan hastaların, yırtık varsa tek tedavisi cerrahidir diye bir yanılgıya düşmelerini önlemek önemlidir.
Bununla birlikte omuz eklemi içindeki kıkırdakta da yırtık ve çatlaklar olabilir. Bu tip yırtıklar daha sıklıkla genç sporla uğraşan erkek hastalarda veya travma sonrası görülmekle birlikte yine hastanın yaşı ve günlük faaliyetleri değerlendirilerek cerrahi gerekip gerekmeyeceği ortopedi tarafından belirlenir.
Yırtık tanısı alan, ağrı dışında kısıtlılığı olmayan hastanın ve hatta kısıtlılığı da olan hastaların öncelikle fizik tedaviden faydalanması sağlanmalıdır. Belli bir düzeyde ve güç kaybıyla gitmeyen pek çok hasta yırtığa rağmen tüm hareketlerini rahatlıkla yapabilir hale gelir. Yırtık durumu devam ederken günlük aktivitelerini tam omuz açıklığıyla yapabilir.
Fizik tedavi dışında omuzdaki yırtığın ve beraberindeki kıkırdak hasarının onarımı için PRP güzel bir yardımcı seçenektir. Fizik tedavi ile bölgenin onarımı (ultrason ve lazer tedavileri) ve kas güçlendirmeler yapılırken, PRP de vücudun yırtık lifleri onarmasına ek katkı sağlar.
İleri yaşta kas yırtıklarının en sık sebebi, omuz üst kısmında kireçlenen eklem ve omuz başı arasında kalan kasların buradaki sürtünmeye bağlı sıkışmadır. Diz ekleminde çok kullandığımız Hyaluronik Asit (sıvı tedavisi), omuzda kireçlenmesi çok olan hastalarda yırtığın daha fazla ilerlememesi açısından, yine iyileşmeye yardımcı olarak önerilen tedavilerden biridir.
Ozon tedavisi yırtığın erken, ödemli dönemlerinde antiinflamatuar ( ödem ve yangı azaltıcı) ve antioksidan etkisi ile hem kasları hem de eklemdeki kireçlenmeyi onarıcı etki sağlamaktadır.
Sonuç olarak omuz yırtıklarında cerrahi seçenek ilk etapta düşünülmemelidir. Fizik tedavi ve diğer onarıcı tedavilere rağmen hastada günlük yaşamı etkileyen kısıtlılık ve ağrı devam ediyorsa hasta ortopediye yönlendirilmeli, Ortopedistin önerilerine göre tedaviye devam edilmelidir.
Eğer yırtık onarımı yapıldıysa, yine onarımın şekline ve hastanın omuzunun durumuna göre Ortopedistin önerdiği zamanda eklem hareket açıklığı ve kas güçlendirme amaçlı fizik tedaviye başlamakta gecikmemek de önemlidir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.