
Fizik Tedavi Nedir
Fizik tedavi, vücudun motor (hareketle ilgili) fonksiyonlarını etkileyen hastalık veya ağrıların tedavisini, hastaların rehabilitasyonunu (eski hale getirilmesini) sağlayarak yapan bir uzmanlık dalıdır. Bu sebeple “fizik tedavi-rehabilitasyon” olarak da adlandırılır. Fizik tedavi hastaların daha rahat ve verimli bir hayata dönmesini amaçlar.
Fizik tedavinin amaçları ; Ağrının giderilmesi, kuvvet ve hareket gibi fonksiyonların yeniden sağlanması, mecburi /kaybedilmiş hareketleri yapabilmesi için hastaya gereken eğitimin verilmesi, vücudun çeşitli fonksiyonlarının ölçülmesidir. Bu son konudaki testler: kas kuvveti,eklem hareketlerinin derecesi, soluk alma kapasitesi, kalp fonksiyonlarının ölçülmesi gibi konuları içerir. Ayrıca fizik tedavi hastalıkların tedavisinde fizik ajanların (ısı, ışın, elektrik) kullanıldığı bir tıp dalıdır.
Tedavi tipleri: Sık kullanılan metodlar şunlardır: Isı, masaj, hareket (egzersiz), elektrik akımı ve fonksiyonel eğitim.
Isı: Genellikle tedavi edilen bölgede ağrıyı azaltıcı ve dolaşımı arttırıcı kasları gevşetici etkisi sebebiyle kullanılır. Kısa dalgalı radyasyon veya diatermi akımları, ultrason (ses ötesi) dalgaları sıcak nemli kompresler, infraruj, erimiş haldeki parafin mumu uygulanır.
Elektrik akımları: Ağrı kontrolünde ve rehabilitasyon amaçlı kas ve sinir uyarıcı çeşitli elektrik akımları ısı ile birlikte veya ayrı olarak kullanılabilir
Egzersiz: En çok uygulanan tedavi şeklidir. Bu yolla eklemdeki hareket miktarı arttırılır veya kasın uyumlu bir şekilde hastanın kontrolü altında kasılıp gevşemesi sağlanır. İyice eğitilen hastalar da düzenli olarak kendi başlarına belli ekzersizleri yapabilirler. Çeşitli egzersiz cihazları mevcuttur. Egzersiz tedavisi eklem hareketini kısıtlayan durumlarda, felçlerde, ortopedik ameliyatlar sonrasında, soluk alma bozukluklarında kullanılabilir
Masaj: Temelde dolaşıma yardımcı olmak, ağrıyı veya kas kasılmalarını (spazmı) azaltmak gayesiyle uygulanır. Masaj daha çok eller vasıtasıyla, bazen da girdaplı su veya mekanik cihazlar vasıtasıyla yapılır.
Fonksiyonel eğitim: Bu yolla hastanın sakat haline rağmen rahat ve güvenilir bir hayat sürmesi ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi sağlanır. Bu tip bir eğitim uzun zaman alır. Hastaya sadece sakat kısımlarını değil, diğer uzuvlarını da kullanmasını gerektiren çeşitli uğraşılar öğretilir.
Enjeksiyon yöntemleri: eklem içi ( diz , omuz, kalça vb içine , Hyalunorik asit ,PRP , kortizon) tetik nokta enjeksiyonları, kuru iğnelemeler (Miyofasyal ağrılarda, ), Ozon tedavisi (eklem içi tetik major damar içi)) , bel problemlerinde kas ve copeman nodül enjeksiyonları
İlgili hastalıklar nelerdir:
1-Kireçlenmeler (osteoatrozlar): Boyun bel, diz, omuz , el bileği vb
2-Bel fıtığı boyun fıtığı
3-Tendon yaralanmaları : Omuz tendiniti, tenisci, golfçu dirseği, ayakbileği şişlikler (Higroma Aşil tendiniti) , topuk dikeni ve ona bağlı ayak tabanı rahatsızlıkları(plantar fasiit)
4-El- elbilek problemleri : Karpal tünel sendr, romatizmal hastalıklar, tetik parmak, dequervain tendiniti, el içinde dupuytren konraktürü.
5-Osteoporoz ( kemik erimesi)
6-Nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu: Felç(inme), serebral palsi, MS, omurilik travmalı hastalar
7-Ortopedik ve beyin cerrahi ameliyatları sonrası rehabilitasyon: Menisküs, protez, ön çapraz bağ operasyonları ,kalça protez ameliyatları , omuz cerrahisi sonrası rehabilitasyon
8-Kırık alçılma döneminde hareketsizliğe bağlı gelişen kas güçsüzlükleri eklem kısıtlılıkları rehabilitasyonu
9-Romatolojik hastalıklar (romatoid artrit, ankilozan spondilit, behçet sedef gut artriti) tedavi ve rehabilitasyonu
10-Fibromiyalji, miyofasyal ağrılar gibi yumuşak doku rahatsızlıkları

Bir yorum
Geri bildirim: