Ağrı,  Genel

Boyun Ağrısında Öneriler

1-Boyun ve kol ağrılarında tedavinin en önemli basamaklarından bir egzersizdir. Doktorunuzun size önerdiği egzersizleri düzenli yapınız. Egzersiz öncesi ve sonrası ısınma ve soğuma dönemlerine dikkat ediniz.

2-Sigara, hem genel sağlık problemlerine nende olduğundan, hem de öksürüğe neden olarak ağrı yakınmalarınızı artıracağından sizi fazlasıyla rahatsız edecektir. Sigara kullanmayınız. Sigar içilen ortamlardan uzak durunuz.

3-Fazla kilo, özellikle yük binen eklemlerde, eklemlerin ve eklem çevresinin yapısını bozarak kıkırdak hasarına neden olur, duruşu bozar. Boyun ve kol ağrılı hastalar fazla kilo aldıklarında yakınmaları daha da artar. Fazla kilolarınızdan düzenli bir tedavi ile kurtulunuz.

4-Ayakta dik dururken normal duruşunuza dikkat ediniz. Ayakta iken, başınız ve göğsünüz dik, karın ve kalçalar içeride ve hafif önde durunuz. Sırtın doğal kamburluğunu koruyunuz.

5-Ani olarak yapılan sert ve ters hareketler boyun ve kollardaki kasların ağrılı spazmına neden olur. Ani, sert ve ters boyun hareketlerinden sakınınız.

6-Eller omuz hizasından daha yukarıda iken iş yapılması omuzdaki kasların belli bölgelerde sıkıştırarak ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilir. Kollarınızı, omuz hizasından yukarda kullanmayınız. Yüksekte iş yapmanız gerekiyorsa, merdiven kullanarak iş yapacağınız yüksekliğe yakın olmaya çalışınız.

7-Giysilerinizin rahatlığı çok önemlidir. Özellikle, iş yaparken rahat ve sıkmayan giysiler giyiniz.  Sıkı veya dar sutyenler kollarınızın damar, sinir ve kaslarını sıkıştırarak beslenmelerini bozacağından tercih etmeyiniz.

8-Banyo yaparken, duşlu sistemleri tercih ediniz. Saçlarınızı yıkarken, kurularken veya tararken normal ve dik duruş tercih edin ve yavaş hareketler yapınız.

9-El işi, dikiş-nakış yapma, yemek yeme, bulaşık işleri, temizlik işlerini yorucu ve zorlayıcı hale getirmeyiniz.

10-İşlerinizi bitirmede aceleci olmayınız.

11-Yerden yüksekliği 50 cm. civarında olan alafranga tuvalet kullanınız. Bu yüksekliği sonradan ilave edilebilen cihazlarla sağlayabilirsiniz. Tuvalet kenarında tutacakların olması oturup kalkmanızı kolaylaştıracaktır.

12-Ayakkabı ve çorap giyerken, aşağıya doğru çok fazla eğilmeyiniz. Ayağınız bir tabureye koyarak veya oturarak bu işlemi yapabilirsiniz.

13-Öksürme ve hapşırma boyun omurlarındaki ani basıncın artmasına neden olursunuz. Bu durumda disk ve omurlardaki ani basınç artışı ile çeşitli yaralanmalar meydana gelebilir. Boynuzu bir elinizle tutarsanız bu riskleri önlemiş olursunuz.

14-Ani ısı değişiklikleri yakınmanızı artırır. Evin ısınsını sabit bir değerde tutunuz. Kışın giyeceğiniz boğazlı giysiler boynunuzun sıcak kalmasını sağlar. Yazın boyun ve baş kısmının terlememsine dikkat ediniz, çünkü terli ya da ıslak boyun ile hava akımına maruz kalmak yakınmalarınızı arttırır.

15-Sandalyede dik oturunuz. Omuz geride, sırt ve bel arkadan destekli, ayaklar yere düz basılmış şekilde olmalıdır, ensenize bir yastık koyarak destek sağlayabilirsiniz.


16-Boyun ağrısı ile baş dönmesi birlikte ise dengeyi sağlamak için baston kullanabilirsiniz.

17-Uzun süre ders çalışmak, bilgisayar kullanmak, kitap gazete okumak ve televizyon seyretmekten sakınınız. Masaya eğilmeyiniz, eğimli masalar kullanınız.

18-Sandalyeden kalkarken öne doğru kayarak kalkınız. Otururken ayaklarınız yere değmelidir.

19-Kol destekli sandalyede oturunuz.

20-Araçta, başınızı koltuk boyunluğuna yaslayınız ve emniyet kemerini bağlayınız. Gövdenizi hafif sağa veya sola eğik tutunuz.

21-Araç sürücüsü iseniz, koltuğunuz rahat olmalı, her iki el direksiyonu kavramalıdır. Baş ve boyun boşta kalmalıdır.

22-araçta yolcu iseniz, şişme boyun simidi veya yastık kullanabilirsiniz. Yolunuz kısa ise, araçtaki el askısına tutununuz, böylelikle sarsıntıdan etkilenmezsiniz.

23-Araç içinde oturduğunuz koltuğun yüksek olmasına dikkat edin.

24-Yüzüstü yatmayınız, yan yatmak ideal olandır. İnce, geniş, yumuşak bir yastık kullanabilirsiniz. Üzerine rulo şeklinde havlu konularak boyun desteklenmelidir.

25-Aynı pozisyonda devamlı kalmayınız, ideal dinlenme şekli yatar pozisyondur.

26-Prensip olarak, en uygun pozisyon ağrısız veya en az ağrılı olan pozisyondur.

27-koltuk veya sandalyede uyumayınız, yatağınızda uyumayı tercih ediniz.

28-Yattığınız odada gece lambası kullanınız. Bulunduğunuz yeri ve konumunuzu görebilirsiniz.

29-Yatarken kollarınızı aşağıda tutunuz.

30-Sırtüstü yatışta, kullandığınız yastık normal anatomik pozisyonu zorlamamalıdır, boynu germemelidir.

31-Yattığınız yerde, minderinizin altı sert olmalıdır.

32-Ağır eşya taşımayınız. Eşit ağırlıkları az olarak her iki elde taşıyınız. Yerden ağırlık kaldırırken kalça, diz ve ayaklarınızı bükerek kaldırınız. Kaldırırken nefes alınız, dik duruma gelince nefes veriniz. Ağırlık kaldırmada, kollar gövdeye yakın, ayaklar arasındaki aralık omuz genişliği kadar olmalıdır. Ağır eşya taşırken tekerlekli araba kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın